Hema en OVD Opleidingen

“OVD Opleidingen besteedt veel tijd en aandacht aan het individu”

Jezelf en de winkel naar een hoger niveau brengen, dat is het doel van de opleiding HFM (Hoger Filiaal Management) die OVD Opleidingen heeft ontwikkeld voor HEMA. Een pittige opleiding van ruim een jaar waarin alle aspecten van het leiden van een winkel in naar voren komen. HEMA-medewerkers nemen inmiddels ook deel aan het gesubsidieerde programma ‘NL Leert Door’, dat bestaat uit korte trainingen.

Binnenkort start weer een nieuwe, ruim een jaar durende HFM-opleiding met 12 deelnemers. Het zijn mensen die al (assistent-)filiaalmanager zijn, of de ambitie hebben dat te worden. “In het tweede geval moeten ze wel de juiste vooropleiding hebben”, merkt Chris Petri op. Petri is zelf franchisenemer met twee vestigingen en voorzitter van de afdeling personeel & organisatie van HEMA VAB (Vereniging Aangesloten Bedrijven). Hij noemt het een pittige opleiding: “Het is geen volledige hbo-opleiding maar wel op dat niveau.”

Thema’s

De HFM-opleiding bestaat uit zo’n 20 opleidingsdagen en heeft een aantal thema’s. Die zijn volgens Chris heel divers. “Er wordt onder meer aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling op diverse vlakken, zoals: personeelsmanagement, de financiën en het commerciële aspect. Daarnaast leren deelnemers ook de eigen organisatie te analyseren en te onderzoeken op welke wijze de winkel kan worden verbeterd.”

Verbeterpunten

Chris geeft aan dat hij zeer te spreken is over de wijze waarop de opleiding door OVD Opleidingen is opgezet: “We werken met een kleine groep. Daardoor is er veel tijd en aandacht voor het individu. Iedere deelnemer heeft zijn of haar sterke en minder sterke kanten en daar wordt heel gericht op ingegaan. Er is ruimte voor evaluatie en het bespreken van verbeterpunten.” De opleiding heeft een theoretisch en een praktisch gedeelte: “Dan wordt op de werkvloer gekeken naar hoe bepaalde geleerde vaardigheden in de praktijk worden toegepast.”

Vlekkeloos

Chris is degene die de contacten met OVD Opleidingen onderhoudt. Hij heeft in de loop van het jaar diverse malen contact: “Vaste momenten, maar ook ad hoc, als het nodig blijkt. Het is een zeer ervaren partner die snel kan reageren, de communicatie verloopt vlekkeloos. We werken dan ook al jaren tot grote tevredenheid samen en merken dat de deelnemers zichtbaar baat hebben bij de opleiding.”

To the point

Daar waar de HFM-opleiding écht de diepte in gaat, hebben de opleidingen in het kader van ‘NL Leert Door’ een ander karakter. Dat gesubsidieerde programma werd vorig jaar, vanwege de coronamaatregelen, door de overheid opgezet en OVD Opleidingen werd aangewezen als een van de opleidingspartners. “Het betreft korte, gratis trainingen, bedoeld om medewerkers zich verder te laten ontwikkelen. De opleidingen zijn to-the-point en hebben onder meer betrekking op hospitality, klantvriendelijkheid en praktisch leidinggeven. In totaal hebben al zo’n 250 van onze medewerkers in kleine groepjes zo’n korte opleiding gevolgd.”

Resultaat

Het programma ‘NL Leert Door’ ging vorig jaar van start en was in het begin veelal online. Chris noemt het intensief, maar hij zag ook meteen resultaat: “Ik zag en hoorde het terug. Mensen die de training ‘hospitality’ hadden gevolgd voelden zich zekerder. En mensen in een leidinggevende functie leerden gesprekstechnieken om collega’s mee te nemen in hun ideeën.”

Positief

Het toont de veelzijdigheid en ervaring van OVD Opleidingen, dat ze zo uiteenlopende opleidingen kunnen aanbieden: “HFM is heel specifiek, ‘NL Leert Door’ meer op groepen gericht, maar allebei leiden ze tot resultaat. De reacties van de deelnemers zijn positief. Bij ‘NL Leert Door’ zijn de plekken zo ingevuld als er een nieuwe training wordt aangekondigd.”

Vacatures commercieel medewerker binnendienst OVD Opleidingen
088 – 008 4570
info@ovd-opleidingen.nl
Galileïlaan 31 Ede