De supermarkt van de toekomst

Nooit meer in de rij staan bij de kassa, maar het geld dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven? Een robot die je de weg wijst naar de vers afgebakken croissantjes? Dit en veel meer kun je volgens experts verwachten in de supermarkt van de toekomst.

Ontwikkeling

In de afgelopen jaren zijn er tal van verschillende innovaties doorgevoerd bij de bekende supermarktketens. Zo is het in steeds meer supermarkten mogelijk om bij een zelfscankassa af te rekenen en ben je altijd op de hoogte van de juiste prijs met de elektronische schap kaartjes. Maar welke innovaties kunnen we de komende jaren verwachten binnen de supermarktwereld?

Rol van de medewerker

Medewerkers gaan een andere rol vervullen in de supermarkt, althans, zo denken verschillende experts erover. Medewerkers zullen een adviserende rol krijgen in het nieuwe supermarktlandschap. Ook kan de toekomstige supermarktmedewerker bijvoorbeeld worden ingezet om eten te bereiden.

In België zijn er al enkele supermarkten die experimenteren met een robot die jou de weg wijst naar een product. Echter lijkt het volgens experts niet waarschijnlijk dat deze trend zich door gaat zetten. Ontwikkelingen waarin een app jou de weg wijst door de supermarkt lijken hen veel waarschijnlijker en zijn daarnaast een stuk eenvoudiger te maken.

Everybody appy?

Experts voorspellen dat een app onmisbaar is in de supermarkt van de toekomst. Hierboven werd al kort een voorbeeld genoemd over het gebruik van een app, maar zo’n app heeft veel meer mogelijkheden. Zo kan de app bijvoorbeeld berichten naar je sturen dat je in verband met je verjaardag volgende week nu alvast frisdrank kunt kopen, omdat die nu in de aanbieding is. Verder kan de app je meer informatie geven over bijvoorbeeld de voedingswaarde van een product en je CO2-voetafdruk.

Ook discounters innoveren

Een discounter is een supermarkt die geen breed of diep assortiment heeft, maar die gefocust is op lage prijzen. Veel consumenten moeten rondkomen van een gering inkomen en willen op de behoorlijke ‘boodschappen’ kostenpost besparen. Verder verwachten experts ook dat er in de toekomst supermarkten zonder personeel zullen komen. Enkele ketens experimenteren hier nu al mee om kosten te besparen. Het is niet gek dat discounters zich bezighouden met innovatie stellen experts: ‘Als het kostenbesparend werkt dan zul je een bepaalde innovatie in alle supermarktketens terugvinden’.

Alles op zijn tijd

Niet alle innovaties en nieuwigheden zullen snel in de Nederlandse supermarktketen te zien zijn voorspellen de experts. De veranderingen zullen geleidelijk doorgevoerd worden en dat zal gebeuren met ‘trial and error’. Albert Heijn begon in 1988 bijvoorbeeld al met het introduceren van een zelfscankassa, terwijl de zelfscankassa pas de afgelopen jaren een prominente plek heeft ingenomen in het supermarktlandschap. Uiteindelijk zal men ervaren dat alles op z’n tijd komt.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/bedrijven/artikel/5342168/supermarkt-toekomst-techniek-kassaloos-discounter

 

Vacatures commercieel medewerker binnendienst OVD Opleidingen

088 – 008 4570

info@ovd-opleidingen.nl

Galileïlaan 31 Ede